Întreținerea (curățarea memoriei, în special cache) telefoanelor și tabletelor cu Android

   În mod ciudat, unele aplicații lasă în urmă mult gunoi (date nefolositoare) în memorie și care poate ocupa degeaba mult spațiu, iar alte aplicații nu mai au memorie disponibilă, iar dispozitivul funcționează extrem de prost și mai lent decât de obicei, sau chiar foarte lent! Unele aplicații se opresc brusc (nu au disponibilă destulă memorie ca să funcționeze) și apar mesaje de oprire pe ecran.
Atenție, dispozitivele mai vechi nu funcționează prost pentru că sunt vechi, ci pentru că le este plină memoria de gunoaie și lucruri cam inutile. Dacă au memoria ocupată inutil și sunt curățate, parcă revin la viață!
-------------------------------------------------------------------------------------
********************************* Actualizare *******************************
Nu sunt mulțumit de unele ”aplicații” de curățare, care sunt cu viruși. De exemplu, am instalat una cu o mătură, pe care scria 2019, și m-a umplut de reclame în ecran întreg, peste orice altceva aveam deschis (cineva a dat un comentariu la altă aplicație că pornea reclame video cu volumul la maxim, chiar și când vorbea la telefon!)
   De aceea vă recomand să instalați numai câte una odată (în ziua respectivă), ca să știți ce dezinstala, dacă se comportă ca un virus.
   Nu mai pot recomanda asemenea aplicații.
   Puteți șterge manual datele care stau degeaba în memoria cache (gunoiul), cum v-am arătat mai jos, măcar așa veți vedea care aplicații lasă multe date care să trebuiască șterse apoi. Eu am găsit multe la browserul de internet, maps (dacă vedeți mai multe locuri pentru concedii, vacanțe), youtube etc (sute de MB fiecare, am avut în total peste 1 GB).
   Aveți grijă să nu ștergeți datele aplicațiilor, care au fost descărcate pentru folosire: Biblii, cărți, audio, jocuri, hărți etc. Dacă ați șters din greșeală, descărcați-le din nou (vedeți apoi cum funcționează aplicațiile).
   *** Aveți grijă cu aplicațiile de curățare, să nu dați clic să vă șteargă fișierele mai vechi (de exemplu filmări și poze), o mamă a scris comentariu că aplicația i-a șters filmări valoroase și unice cu copilul ei!
------------------------------------------------------------------------


   Am intrat în Google Play și am căutat clean, mi-a arătat mai multe aplicații (cu o mătură, pentru că și alții consideră datele nefolositoare lăsate în urmă ca gunoi, pe care unele aplicații îl pot curăța și eliberează spațiu în memorie).
   Prima aplicație are mai multe comentarii pozitive:
E geniala! Curata toata memoria in plus! Merita instalata! Curata chiar mai multa memoria decat memoria consumata de aplicatie in sine DOAR O DATA!!! Eu, cu ajutorul acestei aplicatii am gasit cateva videoclipuri importante pe care creadeam ca le-am pierdut!! Merita mai mult de 5 stele
Aceasta aplicație e buna daca ai un telefon praf și vrei sa joci jocuri mai mari cu multe fps-uri Recomand
E foarte bună, pentru rangul ei! A șters cât de mult a putut. Nu ca altele, nu vedeam nicio diferență.
- E foarte bună aplicatia, si îmi place foarte mult faptul ca poti sa-ti blochezi aplicatiile, dar sunt prea multe reclame.
Aplicația merge perfect și este perfect pentru cineva care are nevoe de memorie
- E super tareee mi-a eliminat 2 GB Recomand
- A eliminat 8 gigabait din memorie, se vede că este bună și pentru telefoanele scumpe
- O ador, mi-a salvat telefonul. O recomand cu mare placere tuturor celor care le merg greu aplicatiile
- *** au mai postat și alții astfel de comentarii, merită curățată memoria cache!    Dacă căutați, veți găsi și aplicații cu antiviruși (Avast etc) sau pentru administrare fișiere (de exemplu ES) care sunt bune și pentru curățire și care vă arată ce aveți în plus, vă indică ce să ștergeți, în special datele nefolositoare din cache și pot curăța memoria (vedeți comentariile și ce punctaj au primit).
   Asemenea aplicații pentru curățare vă indică să opriți sau chiar să dezinstalați aplicațiile inutile, unele ocupă degeaba memoria de lucru RAM (se știe că în Android trebuie curățată periodic), folosesc procesorul inutil și descarcă acumulatorul mai repede, degeaba!

  Dacă nu puteți instala aplicații de curățire, puteți curăța manual
   Poate că nu mai aveți loc în dispozitiv, așa că încercați să dezinstalați aplicații pe care nu le folosiți. Pe dispozitivele mai vechi ar trebui actualizate Serviciile Google Android. Mai ales dispozitivele mai noi, le puteți aduce la setările de fabrică, dar pierdeți tot ce aveți până acum.

  
   Puteți vedea manual în Android în Aplicații ce aplicații aveți și cât ocupă în memorie fiecare (eventual  le puteți vedea în ordinea spațiului ocupat) și puteți să știți ce merită să ștergeți (cele mari și pe care nu prea le folosiți). Căutați Setări și dați clic pe icon (poate fi pe ecran sau separat, unde sunt toate aplicațiile) și vă apare o listă în care alegeți Aplicații.
   Ocupă foarte mult spațiu în memorie aplicațiile cu hărți GPS (iGo, here, Sygic) prin hărțile pe care le descărcați. Pot ocupa foarte mult fișierele video (filme sau dacă filmați) și unele jocuri.
   Ocupă mult spațiu aplicațiile Microsoft (Excel etc), unele browsere, jocuri etc.

       Curățirea manuală - este bine să o repetați periodic
   Aplicațiile de gestionare a fișierelor și cele de curățire vă arată cu ce vă este ocupată memoria și vă indică ce să ștergeți, în special datele nefolositoare din cache. Dar puteți vedea manual în Android în Aplicații ce aplicații aveți și cât ocupă în memorie fiecare și dacă dați clic pe fiecare aplicație, apoi pe Stocare și vă arată în plus și datele cache, pe care le puteți șterge imediat (fără păreri de rău, sunt nefolositoare). Puteți șterge și datele fiecărei aplicații, dar cu grijă (mai bine folosiți o aplicație clean). Ocupă multă memorie cache youtube (ușor sute de MB), unele browsere etc, curățați-le periodic!
   Iar dacă căutați Stocare (memorie ocupată), vă arată cu ce vă este ocupată memoria și cât (categorii: aplicații, date cache, imagini, video, audio, descărcări, documente etc). Unele lucruri le puteți depozita pe un card de memorie sau în cloud (dropbox etc) și astfel să eliberați memoria de lucru.
    După un timp de folosire, m-am mirat când o aplicație mi-a arătat că am în plus 1,7 GB în memorie! Numai youtube a pus 400 MB în cache! Dacă memoria se umple cu gunoaie (mai ales cache), nu mai rămâne destul pentru funcționarea corectă a Androidului și aplicațiilor folositoare și telefonul sau tableta vor funcționa foarte prost, încet, sacadat. Dacă au memoria ocupată inutil și sunt curățate, parcă revin la viață! 
------------------------------------------------------------------
   Cum nu mai recomand folosirea aplicațiilor de curățare, vă mai arat cum puteți șterge direct toate datele din cache direct din Android (mai întâi faceți loc ștergând manual ca mai sus de la aplicațiile mai des folosite, altfel merge foarte greu, lent):
   Intrați în Setări (ca mai sus) și Storage (Stocare) și vă arată cât loc ocupă aplicațiile, diverse fișiere (audio, video, imagini poze și puteți scoate în computer și în cloud ca să mai faceți loc pentru altele noi) și cache pe care puteți da clic și șterge toate gunoaiele deodată din cache (de la toate aplicațiile)! Simplu și ușor. Atenție: să ștergeți doar ce este în memoria cache, nu fișierele utile (video, audio, poze etc)! Dacă aveți card de memorie folosit ca memorie internă, vă arată separat ce aveți și pe el.
    Eventual puteți folosi aplicații asociate cu programele folosite în computer, de exemplu CClean.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu