Curățirea computerelor în interior (de praf)

   Am postat prezentări ale câtorva programe Biblia în computer, Biblii și cărți în pdf și acum vă arat și cum se curăță computerele în interior de praf și scame, pentru o răcire mai bună și o funcționare corespunzătoare.
 
   Panoul lateral (albastru în imagine) este prins de carcasă cu șuruburi, pe margini. Se desfac șuruburile și panoul se mișcă spre spate, apoi se scoate. Este expus conținutul, care trebuie curățat:
  
   Cu verde deschis am arătat pe unde intră aer în ventilatoare, suflați aer pe acolo, ca să iasă praful. Am spus cuiva că să îi curăț computerul și a zis că are pe cineva care se ocupă de el; după un timp i s-a defectat sursa (mirosea în sursă a scame arse). 
    Trebuie curățate:
- în timp ce nu funcționeză (este scos din priză și după ce LEDul interior se stinge) cu o pensulă cu fire lungi, fără să deranjați prea mult firele din interior: hard discul pe deasupra, diverse radiatoare de pe placă, plăcuțele cu memorii. Nu cu cârpă, ca să nu agățați componentele.
   Puteți sufla aer în interior peste tot (dacă aveți o sursă de aer comprimat).
- în timp ce funcționeză, suflați aer cu gura (de exemplu printr-un tub de hârtie sau plastic) sau cu aspiratorul (cu furtunul pus la ieșire, să sufle aer), ventilatorul și radiatorul procesorului și al plăcii grafice (pot fi două sau trei ventilatoare), pe dedesubt, sursa și alte ventilatoare. Se suflă aer pe unde intră aerul în ventilatoare, apoi în sursă, pot să iasă noruleți de praf; se repetă până nu mai iese praf.
   Nu mișcați componentele, deconectarea lor în timpul funcționării poate duce la defectarea lor!
 
   Eu fac așa: suflu aer în ventilatoare (eventual cu ajutorul unui tub, unde am desenat cu roșu) și curăț cu o pensulă radiatoarele fără ventilatoare și plăcuțele de memorie.
 
   Am luat o poză de pe internet și am scris pe ea (sunt multe modele de plăci, radiatoare etc, așa că am găsit mai multe, să vi le pot prezenta).

   Radiatorul și ventilatorul procesorului
      
   Pe procesor (nu îl vedeți) se pune un radiator (cel cu multe aripioare de răcire) și un ventilator, ca să îl răcească. După un timp se umple de praf și răcește procesorul mai slab.
   Alte radiatoare
          
    Pe placă pot fi și alte radiatoare, cu sau fără aripioare, de diferite culori și mărimi. Acestea se curăță cu o pensulă sau prin suflare (dacă este necesar).
   Placa video
   
   Plăcile video (grafice) au și ele radiator și ventilator, dar în computer sunt puse cu răcitorul în jos.
   Plăcuțele de memorie RAM
  
   Sunt puse perpendicular pe placa de bază, de obicei în poziție verticală. Nu prea se depune mult praf, se curăță cu o pensulă.
   Hard discul
 
   Este pus în poziție orizontală, se depune pe el mult praf.

   La unele cutii există un ventilator mare în față-jos (dă aer proaspăt pe hard discuri), care are în față un filtru de praf. Desfaceți capacul din față-jos și aspirați filtrul. Vedeți aici video pe youtube.

   
   Pentru monitorizarea funcționării computerului, puteți folosi CPUID HW, CPU-Z, task manager (din windows) și altele: Aida, Everest etc. Sunt folosite: CPU = procesor, GPU = procesor grafic (video); indică temperaturi și altele, în funcție de senzorii din computer.

   Curățarea de praf va face răcirea mai ușoară, va funcționa la temperaturi ceva mai mici.

   Toate imaginile (cu excepția desenelor) le-am luat de pe internet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu