Încălzirea laptopurilor și curățarea lor de praf

   Am arătat cum se curăță ușor computerele de praf și scame în interior și temperaturile scad, iar ventilatoarele de răcire merg mai încet (mai ales la computere folosite pentru jocuri).
   Laptopurile au o situație mult mai proastă, deoarece componentele sunt înghesuite și răcirea mai grea. Curățarea este dificilă (trebuie desfăcută carcasa și uneori și ventilatorul). Dacă radiatorul cu aripioarele de răcire se umple de praf și scame, răcirea este mai slabă și procesorul și procesorul grafic se încălzesc exagerat. Apare o micșorare a performanțelor (este o autoprotecție).
  

   Vă arat cum se face o curățare rapidă: suflați aer (cu gura, aspirator, șprei etc) de afară în radiator. Radiatorul preia căldura din interior, în spatele lui este un ventilator care suflă aer pe aripioare, pentru răcire. Se depune praf pe radiator și răcirea este mai slabă. Aerul cald iese prin orificii situate pe lateral sau în spate, într-un loc sau în mai multe, de obicei acolo se văd aripioarele radiatorului din interior (în funcție de căldura produsă în interior, laptopurile pentru jocuri se încălzesc mai tare și au o răcire mai puternică).
   Suflarea de aer din afară pe aceste orificii (pot exista și dedesubt), mișcă praful de pe aripioare, iar ventilatorul îl scoate afară. Este bine ca să repetați această curățare superficială și să nu folosiți laptopul unde este mult praf și scame în aer. Puteți vedea temperaturile interne cu programul CPUID HWMonitor și cu altele (unde sunt notate cu CPU procesorul, GPU procesorul grafic). Suflarea de aer va reduce temperatura procesorului (se observă mai ales în funcționarea intensă, când se produce mai multă căldură).
 
   Dacă temperaturile nu scad suficient, fiind prea mari în sarcină, probabil s-au depus scame în interior și ar trebui dus la curățat. 
 
   Caz fericit: unele laptopuri au ușițe pentru curățare.
   (imaginile sunt luate de pe internet)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu