Întreținerea ventilatoarelor computerelor, laptopurilor etc

    
   Ventilatoarele din computere (de la procesor, placa video, sursă, carcasă și altele), laptopuri etc pot funcționa zgomotos și la viteză de rotație mai mică. Trebuie desfăcute și unse: se desface eticheta din mijloc (dacă la urmă nu se mai lipește, puneți bandă adezivă) și dopul (dacă există) și se pune o picătură de ulei fin (folosit la mașini de cusut). Problema este rezolvată pentru câteva luni. 
  
   Există posibilitatea să desfaceți și să scoateți rotorul pentru curățarea axului și lagărului (sau rulmentului), dacă trebuie, vedeți aici o prezentare și aici pe youtube.
   Dacă nu are efect, ventilatorul trebuie schimbat. Vedeți aici și alte indicații, și aici (în engleză).
   Înainte de decuplarea ventilatoarelor pentru ungere, computerele trebuie oprite și deconectate de la rețeaua de alimentare, pentru că orice atingere a componentelor cu șurubelnița sau deconectarea din greșeală poate duce la defectarea lor!

      Laptopuri
    
   În interiorul unui laptop, unele componente (procesorul, procesorul grafic etc) se încălzesc. Pe ele sunt fixate plăcuțe metalice (poza 1) care preiau căldura și o transmit prin bare de cupru la radiatoare (cele cu multe aripioare de răcire). Pe aceste radiatoare, ventilatoarele suflă aer (poza 2), ca să le răcească. Aerul cald iese din laptop prin orificiile de lângă radiatoare (vedeți și aici o postare). Radiatoarele și ventilatoarele se umplu de praf și scame (poza 3 și 4), chiar ca o pâslă. Acestea trebuie curățate.
   După un timp de funcționare, ventilatoarele funcționează mai greu, zgomotos și trebuie unse. Dacă puteți să le desfaceți, ungeți-le (vedeți aici pe youtube un exemplu), la unele este suficient să desfaceți șurubașele foarte mici de pe capac și să scoateți capacul. Dacă nu, duceți-le la curățat și uns.
    Înainte de desfacerea unui laptop, trebuie oprit sau pus în hibernare (nu în sleep), deconectat de la rețeaua electrică și scos acumulatorul! Orice atingere sau deconectare a componentelor din greșeală poate duce la defectarea lor!
   Tuburile de cupru prin care este evacuată căldura sunt speciale, conțin pulbere conductoare și lichid care se evaporă și apoi se condensează, nu le tăiați, înțepați, îndoiți! Asemenea tehnică apare și în unele telefoane, este folia din cupru prin care se disipă căldura (nu este tablă simplă).
    Pentru ungerea ventilatorului în laptop, vedeți și aici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu