Aplicații acordoare (tunere) pentru acordat instrumente muzicale, pe telefoane și tablete

  
   La început era mare minune ca un om să aibă un tuner analogic (dispozitiv) pentru acordarea instrumentelor muzicale, apoi au apărut tunerele digitale, mai mici și accesibile pe scară largă. Acum avem la dispoziție aplicații tuner, ușor de folosit pe telefoane și tablete. Vă voi arăta câteva (fiecare să instaleze ce îi place, mai sunt și altele).

gStrings
 
   Am ales să vă prezint gStrings (mai simplu, dar complex față de cele analogice), apoi l-am găsit lăudat pe forumuri.
      
   În meniu puteți alege dintre mai multe instrumente, temperări, potrivire cu orchestra (puteți modifica valoarea de 440 Hz a notei La diapazon), chiar puteți alege numele românești ale notelor, cunoaște orice notă (nu numai corzile). 
   În meniu debifați Clamp playback tones, altfel va cânta (emite) numai sunetele mai subțiri, debifați și Hide control buttons ca să vă apară permanent indicatoarele manual/auto.
   Cele două moduri de funcționare: automat (știe și afișează ce notă cânți) și manual în care alegi nota de sus și o poate și reda în timp ce acordezi instrumentul. Este foarte bine că afișează frecvența notei și frecvența reală (a corzii), așa știi dacă ești mai sus sau mai jos și cum să acorzi (să cobori prin detensionarea corzii sau să urci prin tensionarea ei).
   Ocupă cam 7,7 MB de memorie.

GuitarTuna (cu metronom)

GuitarTuna cu metronom este oferit și de Microsoft pe dispozitive mobile aici.

     
    Această aplicație funcționează diferit față de prima, dar face același lucru. Din Setări (colțul dreapta-sus) se pot alege mai multe instrumente (unele cu plată), inclusiv numele românești ale notelor (Note name convention și alegeți spaniola), calibrate pentru alegerea frecvenței La diapazon (A440) - potrivire cu alte instrumente.
   Acordarea instrumentului
Pe ecran vă arată capătul instrumentului de unde se reglează, cu notele corzilor. Sus-stânga puteți alege instrumentul. Modul automat: arată cu verde coarda (o detectează automat), iar cerculețul pentru acord își modifică culoarea, se mișcă și lasă o urmă, aveți și indicații în scris. Dă un sunet când e acordată. Mod manual: atingeți nota coardei dorite, o cântă scurt și indicatorul din dreapta-sus trece în Manual (îl puteți pune pe Auto dacă doriți).
   Din cheia de jos puteți alege și Metronom sau vă arată acorduri. 
   Are și mici jocuri muzicale.
   Atenție! Ocupă mult loc, peste 110 MB, de aceea o puteți instala numai dacă aveți spațiu de memorie suficient. Celelalte aplicații ocupă mult mai puțin (de obicei câțiva MB, de exemplu următoarea, Universal Tuner, cu multitudinea de instrumente pe care le cunoaște, este foarte mică)

Universal Tuner
   Ocupă foarte puțin, cam 1,5 MB (ar fi o alegere interesantă dacă aveți doar puțin loc în telefon sau tabletă).

   
 
    Am mai găsit Universal Tuner de Dmitry Pogrebnyak, un tuner interesant prin multitudinea (zeci) instrumentelor cunoscute și în plus a celor populare estice, rusești, turcești, din estul îndepărtat etc. Sunt foarte multe, fără să ocupe multă memorie (chiar puțină). 
   Moduri de funcționare: automat, manual și cromatic (alegeți Chromatic din lista de instrumente și vă apare pe ecran o claviatură de pian, puteți acorda și pianul). Se poate alege (regla) frecvența (înălțimea exactă a) notei La diapazon. Dacă atingeți de două ori o notă, rămâne pe acea notă.
   Mi se pare foarte interesant modul de acordare, cu bulina colorată care se mișcă spre cerculeț și își schimbă culoarea. Produce un sunet când nota este acordată corect.

   Să vă fie de folos!
(imaginile sunt luate de pe saiturile oficiale, desenele sunt făcute de mine)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu