Card de memorie SD în telefoane și tablete cu Android


   Poți pune un card de memorie microSD de capacitate mare (microSDHC, la cele mai noi microSDXC), dacă ai un loc liber (în dual SIM hibrid, locul poate fi ocupat de al doilea card SIM).
   Înainte de orice, vezi aici cum poți elibera (curăța) memoria internă, îți va folosi și pe viitor.
   La telefoanele și tabletele mai vechi (și cu Android mai vechi, de exemplu Android 4) se poate folosi cardul de memorie microSDHC în mod direct. Dacă este formatat în exFAT (bun și pentru fișiere foarte mari) probabil că îl vede de la început și poate fi folosit direct în dispozitiv și pentru mutarea unor aplicații pe el și pentru fișiere (pot fi puse din computer videoclipuri, muzică, poze, se poate filma pe el). Unele aplicații pot fi mutate din Setări, Aplicații și intri la fiecare aplicație (cele mai multe pot fi mutate parțial, împreună cu datele lor).
   La telefoanele și tabletele mai vechi (dar cu Android mai nou), care au memoria internă mică (4-8-16 GB), merită folosit cardul ca adaus la memoria internă. Scoți de pe card ce ai valoros (copiezi în computer), iar cardul va fi formatat în dispozitivul Android ca să fie folosit ca memorie internă (șters în totalitate, apoi informațiile de pe el nu vor putea fi citite în alte dispozitive). Poate muta fișiere pe card, ca să elibereze memoria internă (videoclipuri, imagini etc). După terminare deschizi Setări (rotița dințată) și Aplicații și vezi unde este pusă fiecare aplicație (unele sunt în memoria dispozitivului, altele pe card, unele pot fi mutate pe card). Poți pune fișiere pe card (videoclipuri, muzică etc) prin bluetooth, cu ajutorul unor aplicații prin Wi-fi și din cloud. De exemplu la memoria internă de 16 GB mai adaugi 32 GB și ai 48 GB, din care liberi vreo 40 GB, suficient pentru aplicații (chiar cu hărți), jocuri etc. Dacă vrei mai mult spațiu, poți pune card mai mare (vezi înainte cât permite dispozitivul). 
   La cele mai noi (care au mai multă memorie internă), recomand folosirea cardului SD ca memorie externă, ca să poată fi citită și scrisă liber și de alte dispozitive (computere, telefoane, tablete): poți pune videoclipuri, muzică direct din computer, poți înregistra filmulețe, poze. Un card microSD cu adaptor pentru SD (din imaginea de sus) poate fi folosit și în alte dispozitive: laptop, cameră foto sau video etc, eventual cu adaptor pentru USB, la televizoare este folositor și un cablu USB (scurt, cât să poți cupla ușor adaptorul la TV). De obicei, dispozitivele mobile cu Android nu citesc cardurile formatate în NTFS (folosit de computerele cu Windows), ar trebui formatate în exFAT (sau FAT32, dar acesta nu pentru fișiere foarte mari, de exemplu filme).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu